NANO

Simpele Tekst Editor

Naast dé twee grote Editors vi(M) en emacs zijn er ook nog enkele simpele tekst editors voor Linux.

nano is zo'n editor. Hoewel de traditie wil dat je als echte systeembeheerder niet wil betrapt worden door je collega's terwijl je nano gebruikt, is het een goede editor om snel configuratiebestanden te bewerken zonder een geavanceerde editor zoals vi(M) of emacs te moeten leren. Zo is het mogelijk dat jouw distributie bij het uitvoeren van het visudo commando niet de standaard vi editor opstart maar wel nano

Het voordeel van nano ten opzichte van de concurrentie is dat het onderaan in het scherm de toesencombinaties aangeeft die je moet gebruiken om bepaalde acties uit te voeren. Deze zijn allemaal toesencombinaties met de CTRL-toets

Wat je misschien wél verward is het gebruik van Write Out (toetsencombinatie CTRL+O) i.p.v. save.

Een voorbeeld van nano als het opgestart wordt met het visudo commando:

Een voorbeeld van nano als het opgestart wordt met het visudo commando:

Als we dit aangepaste bestand nu willen afsluiten met CTRL+X zonder eerst op te slaan met Write Out (CTRL+O) krijgen we een melding met de vraag of we het bestand willen opslaan of niet.

Wil je de aanpassingen ongedaan maken, dan druk je op N en als je ze toch wil opslaan druk je op Y. Ook kun je het afsluiten annuleren met CTRL+C en het bestand verder bewerken.

Als je met Write Out opslaat kun je eventueel een andere bestandsnaam opgeven en enkele extra opties, vele met de META-toets (ALT) bijvoorbeeld ALT+D voor een DOS indeling en ALT+M voor een MAC indeling. Een andere mogelijke optie is appendALT+A of prependALT+P om de tekst aan het einde of het begin (prepend) van een bestaand tekst bestand toe te voegen.

Na het opslaan krijg je een melding hoeveel regels er zijn weggeschreven en kun je verder gaan met het bewerken van het bestand of afsluiten met CTRL+X.

Meer informatie over wat je allemaal kan met nano is te vinden in de manpages of de infopages.